Elmas soketli dairesel testereler doğal taş işleme tesislerinde plaka ve fayans gibi ürünlerin elde edilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dairesel testerelerde kesme performansını etkileyen başlıca faktörler çalışma parametreleri (çevresel hız, ilerleme hızı, kesme hızı, kesme derinliği, soğutma suyu miktarı, testere ve makine tasarımı) ve kesilecek taşa ait özellikler (sertlik, aşındırıcılık, fiziko-mekanik ve mineralojik özellikler) olmaktadır.
Bu bakımdan, kesilecek taşın özellikleri de dikkate alınarak, en uygun kesme koşullarının belirlenmesi uygulamada büyük önem taşımaktadır.
Uygun kesme koşullarının belirlenebilmesi ise kesilebilirlik analizleri yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Elmas soketli dairesel testerelerle yapılan kesilebilirlik analizlerinde kullanılan başlıca kesilebilirlik parametreleri olarak kesme kuvvetleri (normal ve teğetsel kesme kuvveti), aktif güç tüketimi, özgül kesme enerjisi, özgül aşınma hızı, gürültü ve ortalama talaş kalınlığı dikkate alınmaktadır.
Bu parametreler, taşların kesim kolaylığı hakkında bilgi verdiği gibi, kesme mekanizmasının daha iyi anlaşılması bakımından yararlı olmaktadır.
Elmas testere, daire testereler için kesinlikle en iyisidir. Elmas en sert malzemedir ve bu bıçak, kenarlarına küçük elmasların sabitlenmesiyle yapılır.
Yüksek kaliteli çelikten üretilen ve bıçak kısmının uçlarında gerçek elmaslar bulunan elmas uçlu testere, mermer, granit, plastik, ahşap, beton, asfalt gibi sert nesne ve yüzeyleri kesmesi için tasarlanmıştır.
İnşaat ve alt yapı Sektöründe genelde 250 mm ile 600 mm çapında bıçak kullanılır.
Bunlar Asfalt Beton Derz Kesme görevini yerine getirirler. İyi bir bıçak uygun kesme koşulları ve işi ilen operatörle 2500 metreye kadar asfalt beton kesilebilir.
Comments